A projekt átfogó célja volt – a kapacitásokra építve – olyan otthoni ellátást nyújtó intézmények kialakítása, melyek elősegítik, hogy az ellátott gyermekek és fiatal felnőttek nevelése és mindennapi életvitele családias környezetben valósuljon meg, melye egy gondoskodó, felnőtt életvitelre nevelő, korszerű fizikai környezetet valósit meg.

A projekt konkrét részcéljai:

  1. Korszerű lakásotthoni ellátás biztosítása - A helyzetértékelések szerint az intézmények infrastrukturális állapota nem volt megfelelő, ugyanakkor a kialakítása megfelelt a jelenlegi jogszabályi és ágazati előírásoknak. Cél volt, hogy a jelenlegi kapacitásra támaszkodva, a két intézmény telephelyein korszerű és költséghatékonyan fenntartható épületek kerüljenek kialakításra.
  2. Az ellátási formához igazodó szakmai ismeretek elsajátítása – A változó környezet eltérő nevelési megoldásokat igényel, de a gyermekek életének fokozottabb támogatása mindinkább elvárás a gyermekvédelmi munkatársakkal szemben.
  3. Munkatársi motiváció erősítése – A projekt keretében egyik megfogalmazott cél volt, hogy ne csak az ellátottak, hanem a munkatársak igényei is szempont legyen a kivitelezés során. A munkatársak általános állapotára a fáradtság, illetve a fásultság volt jellemző, a kis csoportos ellátási forma és a korszerű környezet azonban az enerváltság ellen hatnak és növelik a munkatársak motivációját.
  4. Költséghatékony üzemeltetés – A korszerűsítésre került gyermekotthonok üzemeltetése, karbantartása nem volt gazdaságos. A korszerűsítés eredményeként a kedvező energetikai mutatóknak köszönhetően csökkenthető az ingatlanok üzemeltetési, illetve rövid távon a karbantartási költségei is.

5. Társadalmi elfogadottság erősítése – Cél volt, hogy a felújításra kerülő gyermekotthon a településrész integráns része legyen, hiszen az elfogadottság erősítésével a gyermekek nem érzik kívülállónak magukat.

 

Célcsoport bemutatása:

Közvetlen célcsoportok:

1. Ellátottak

2. Munkatársak

Közvetett célcsoportok:

1. Hozzátartozók

2. Települési lakosság

Érintettek köre:

1. Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

2. Települési önkormányzat

3. Családsegítő szolgálat

4. SZGYF