A kedvezményezett neve: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

A projekt címe: TÁMOGAT – LAK Férőhelykiváltás Andornaktályán

A projekt összköltsége: 586 897 445 Ft 

A támogatási konstrukció keretében igényelt támogatás összege: 571.848.221 Ft

A támogatást igénylő nem elszámolható hozzájárulása: 15.049.224 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény Andornaktályai Szociális Otthonának kiváltása során az otthonban élő 60 fogyatékos személy 5 db, 12 fő befogadására alkalmas új építésű, akadálymentesített családi házba költözik. Az 5 lakóingatlannak az Eger mellett található Maklár és Nagytálya települések adnak otthont. A családi házas lakókörnyezet és az átstrukturált intézményi működési forma lehetővé teszi a kitagolásban részt vevő sérült emberek önállóbb döntéshozatalát, életük irányítójává válnak, fejlődnek képességeik. Az épületek kerthelyiségei hozzájárulnak a lakók rekreációs tevékenységéhez, s segítik őket önellátásukban. A lakóingatlanok a települések központi részein, könnyen megközelíthető, jó földrajzi adottságokkal rendelkező részein kerülnek kialakításra. Az épületek kialakításához építési telkek megvásárlására kerül sor. 

A kiváltott intézmény felszabadult kapacitásán bővülnek szolgáltatásai. Ennek érdekében a kiváltással érintett andornaktályai otthon egyes részlegei felújításon esnek át. A fejlesztő foglalkoztatás 90 főre bővül mosoda és konyha helyiségek bővítésével. A nappali ellátás 20-ről 50 főre javul, a támogató szolgálat pedig 100 fő ellátását tudja biztosítani a fejlesztés után. A szolgáltatás fejlesztéséhez a kiváltott intézmény egyes belső részlegei felújtásra, átalakításra kerülnek. 

A szolgáltatási gyűrű fejlesztéséhez egy darab személygépjármű és eszközök beszerzése valósul meg a projekt keretében. Ezeken túl a lakóházak igazi otthonná alakításához, lakhatóvá tételéhez nélkülözhetetlen berendezési tárgyak is megvásárlására is sor kerül.

A fejlesztés megvalósulásának helyszíne(i):

  • Nagytálya, Béke út hrsz. 300 
  • Maklár, Kertész utca hrsz. 293/1 
  • Maklár, Kertész utca hrsz. 293/4 
  • Maklár, Kerecsendi út, hrsz. 1024 
  • Maklár, Kölcsey Ferenc utca 3, hrsz. 281/2 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.08.31.

Projekt azonosító száma: EFOP-2.2.2-17-2017-00014