EFOP és RSZTOP

2014-2020 zárókonferencia 

 

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) zárókonferenciáját 2024. március 19-én, Budapesten rendezte meg a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Emberi Erőforrás Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság.

A konferencia célja az volt, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, a 2014-2020-as időszak lezárultával minél teljesebb képet adjon az Irányító Hatóságként hozzá tartozó operatív programok eredményeiről. A délelőtti plenáris előadások mellett számos projektmegvalósító között a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megjelent kiállítóként az általa bonyolított Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) több projektjével

A konferenciát Dr. Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár nyitotta meg, majd őt követte Andriana Sukova, az Európai Bizottság megbízott főigazgatója. A konferencián Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese is beszédet mondott, illetve köszöntötte az zárórendezvény résztvevőit.

Képen balról jobbra: Dr. Ágostházy Szabolcs, Adriana Sukova, Dr. Rétvári Bence

A nyitóbeszédeket előadást tartott Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke is, majd őt követte Dr. Nemcsok Dénes Sándor emberi erőforrás fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, aki az EFOP-fejlesztések eredményeinek bemutatásáról tartott előadást.

 

Beszédet mondott Tóth Judit, a Belügyminisztérium európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, előadásának témája a humánfejlesztések jövője Magyarországon – Az EFOP Plusz és az RRF az emberek szolgálatában volt.

 

A délelőtti plenáris ülés záróelőadójaként az érdeklődők meghallgathatták Agnès Monfret, az Európai Bizottság, Regionális és Várospolitikai Főigazgatóság egységvezetőjének az előadását „Mit hoz számunkra a jövő?” – A kohéziós politika 2027 után címmel.

 

Képen: A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Cséplőné Gönczi Veronika és az RSZTOP projektek megvalósításában résztvevő munkatársak

A plenáris előadásokat és az ebédszünetet a szekcióülések követték.

A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program szekció ülésén a beszélgetésben résztvevőként közreműködtek:

Cséplőné Gönczi Veronika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója,

Varsányi Nóra, a Hajléktalanokért Közalapítvány által megvalósított projekt szakmai vezetője,

Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület forrásközpontjának vezetője és

Molnár Gábor, a Klebelsberg Központ Projekt Főosztályának vezetője.

 

Képen balról jobbra: Szilágyi András, Varsányi Nóra, Cséplőné Gönczi Veronika, Molnár Gábor és Lázár Alpár

A szakmai beszélgetés témái az alábbiak voltak:

  • A projektek keretében nyújtott támogatások komplexitása
  • Fejlesztések (kiemelten a rászoruló személyek támogatása) egymásra épülése, szinergiák OP-n belül és azon kívül
  • A FEAD projektek esetleges ESZA (vagy ERFA) kapcsolódása
  • Rászoruló személyek támogatásainak ciklusokon átívelése, kapcsolat az EFOP Plusz fejlesztéseivel
  • Külön kiemelve a nyomonkövetést, értékelést
  • Jó példák és kihívások

Elhangzott, hogy a rászoruló személyek támogatása, a célcsoport elérése és a szakpolitikai célok megvalósultak.

 

Cséplőné Gönczi Veronika, az SZGYF főigazgatója elmondta, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 5 projektet valósított meg az RSZTOP keretében. A projektek célja volt, hogy az Európai Unió és Magyarország kormányának társfinanszírozásával élelmiszert és alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó segélycsomagokat juttasson el a leginkább rászoruló személyek részére a társadalmi kirekesztődés és szegénység kockázatának csökkentése érdekében.

 

A projektek az alábbiak szerint valósultak meg:

 

Élelmiszercsomaghoz jutottak:

  • az RSZTOP-1.1.1 1. és 2. szakasz keretében évi 10-12 alkalommal a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, 0-3 éves korú gyermekek családjai és a jogosultsági feltételeknek megfelelő várandós anyák,

Illetve: évi 1-2 alkalommal a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult 7-14 éves korú gyermekek családjai és

  • az RSZTOP-4.1.1 keretében évi 2-4 alkalommal a szociálisan rászoruló, megváltozott munkaképességű, valamint a rendkívül alacsony jövedelmű időskorú személyek.

Alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó csomagot kaptak:

  • az RSZTOP-2.1.1 keretében évi 1 alkalommal a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult 0-3 éves korú gyermekek családjai és a jogosultsági feltételeknek megfelelő várandós anyák.
  • évtől a projektmegvalósítás a tanszercsomag osztást végző Klebelsberg Központtal konzorciumban zajlott.

Technikai segítségnyújtás:

  • az RSZTOP-5.1.1 projekt biztosította a Főigazgatóság számára a csomagosztások megkezdését megelőző képzések, az elkészült tanulmányok anyagi hátterét, illetve a végrehajtáshoz szükséges technikai eszközök finanszírozását.

 

A megvalósítás időszaka és területi lehatárolása:

A Pilot-programként végrehajtott RSZTOP-1.1.1 1. szakaszának keretében 2017. júniusától élelmiszercsomagok osztása valósult meg Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kedvezményezett járásaiban, a kisgyermekes családok célcsoportja részére,

Az RSZTOP-1.1.1 2. szakasza 2017. decemberétől 2018. május-júniusáig a pilottal párhuzamosan valósult meg, 16 megyében, 2018. júliusától pedig már mind a 19 vármegye kedvezményezett járásaira kiterjedtek a projekt keretében megvalósuló osztások. Emellett 2018. februárjában megkezdődtek országosan az RSZTOP-2.1.1 projekt alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó „babacsomagjainak” osztásai is a jogosult kisgyermekes családok részére, majd végül 2018. áprilisában az RSZTOP-4.1.1 keretében a rászoruló időskorú és megváltozott munkaképességű személyek élelmiszersegélyezése is elkezdődhetett.

 

Országosan a projektmegvalósításra

  • 116 kedvezményezett vagy regionálisan kedvezményezett járásban,
  • több mint 2000 jogosító települést bevonva,
  • közel 1200 osztási helyszínen,
  • átlagosan kb. 90 kirendeltségi munkatárs bevonásával és
  • több mint 450 együttműködő partner (főként család- és gyermekjóléti szolgálat) közreműködésével.

 

A kiosztott segélycsomagok száma összességében

  • meghaladta a 2,5 millió darabot,
  • ennek 95,5%-a élelmiszercsomagot jelentett és ezzel
  • az SZGYF évente mintegy 150-160 000 rászoruló személy rendszeres segélyezését valósította meg az Európai Unió által biztosított forrásból.