Építési, felújítási eredmények

A lakóépületek (TL házak) megépítésének célja, hogy a lakók a jelenlegi elavult tárgyi feltételekkel rendelkező intézmények helyett korszerű, állapotuk szerinti, igényeiket teljes mértékben kielégítő ingatlanokban, családias környezetben és körülmények között élhessenek, mely megfelelően szolgálja meglévő képességeik továbbfejlesztését.

A kitagolás megvalósításához az 5 db lakóépület (3 db 12 férőhelyes, illetve 1db 10 és
1 db 11 férőhelyes TL ház) megépítése, illetve a meglévő épület felújítása (szolgáltató centrum) megtörtént. Valamennyi beruházás Bercel településen valósult meg. A támogatott lakhatás ingatlanjai lakóövezetben, családi házas községrészeken, belterületen helyezkednek el.

Az elkészült TL házak akadálymentesek, változatos méretű kétágyas lakószobákkal rendelkeznek, így lehetőséget biztosítanak kerekes székes ellátottak elhelyezésére is. A fürdőszobák két lakószobánként kerültek kialakításra, továbbá minden ingatlanban rendelkezésre áll a teljes közösség számára egyidejűleg használható társalgó, étkező.

A szolgáltatói nyilvántartásba történő bejegyzés, illetve 36 (3X12) fő ellátott kiköltözése három TL ház esetében (2687 Bercel, Kenderváros u. 23/A, 2687 Bercel, Petőfi u. 2/A, továbbá
2687 Bercel, Jókai u. 35.) megvalósult.

Lakók felkészítése

A Szociális Esély Nonprofit Kft. által szervezett lakók felkészítésén 57 fő érintett ellátott vett részt. A felkészítés 2018. 07. 15. – 2018. október 31-ig tartott 6 témakörben, témakörönként 20-20 órában, (összesen 140 órában). A témakörök a következők voltak:

Együttélés, együttműködés, konfliktuskezelés

Életvezetési és háztartásvezetési ismeretek

Kapcsolati szférák

Kapcsolatrendszerek kialakítása és ápolása

Önismeret, önérvényesítés, önállóság fejlesztése

Támogatott lakhatás, outdoor

 A felkészítésben az intézmény szakdolgozói működtek közre, akik előzőleg elvégezték a felkészítésre vonatkozó képzéseket Miskolcon (képzők képzője, EKISZ2). A Szociális Esély Nonprofit Kft irányítása alatt a felkészítések befejeződtek, de mivel a teljeskörű kiköltözésre várhatóan 2022. év végéig kerül sor, emiatt az ellátottaknak fontos, hogy folyamatosan foglalkozzanak a témákkal, ismételjék a már elhangzottakat, megtanultakat. 

 A lakók felkészítése a támogatott lakhatásra, az ÉFOÉSZ által szervezett WORKSHOP formájában is megvalósult. A felkészítés tematikája 8 témakörből állt, alkalmanként 12-13 fő ellátott részvételével.

Érzékenyítő tevékenységek

  • Gondnoki és hozzátartozói tájékoztatás (2018. 03. 13.),
  • Karácsonyi ünnepség, valamint intézményi Karácsonyi vásár a település művelődési házában (2017. 12. 20.),
  • Lakók napja ünnepség keretében nyílt nap a támogatott lakhatás vonatkozásában,
  • Közéleti szereplők, intézményvezetők tájékoztatása (2018. 09. 20.),
  • Szomszédok, lakosság tájékoztatása (2018. 09. 27.),
  • A település vállalkozói szférájának tájékoztatása (2018. 10. 04.),
  • „Esély az önállóbb életre” szakmai nap FSZK (2019. 06. 19.),
  • „Út a közösségi ellátás felé” szakmai nap FSZK (2019. 07. 03.).

Az intézményen belüli tájékoztatás folyamatos, több alkalommal valósult meg lakógyűlés, illetve dolgozói értekezlet a projekt aktualitásaira vonatkozóan.