Az EFOP-2.2.2-17-2017-00009  projekt keretében megtörtént a Lakók felkészítése, amely egy komplex, kiváltást megalapozó felkészítő tevékenység. Ennek során csoportos és egyéni felkészítés valósult meg, ismertetésre került a szakmai terv, a kiváltással érintett helyszínek és tervezett lakóépületek bemutatásra kerültek, folyamatos egyeztetés zajlott a kiváltást követő, Támogatott Lakhatás működésének megfelelő életformáról.

A lakófelkészítés megfelel az IFKKOT ajánlásainak, illetve alkalmazkodik a célcsoport szükségleteihez és képességeihez.

A felkészítés összesen 140 óra időtartamban és 7 modulban valósult meg, melyek a következők:

  1. Együttélés, együttműködés, konfliktuskezelés
  2. Életvezetési és háztartási ismeretek
  3. Kapcsolati szférák
  4. Kapcsolatrendszerek kialakítása és ápolása
  5. Önismeret, önérvényesítés, önállóság fejlesztése
  6. Támogatott lakhatás
  7. Outdoor/gyakorlati tréning

Az ellátottak közvetett és közvetlen interperszonális környezetében élők részére érzékenyítő tevékenység keretében 2018. március 13. napján Püspökladányban, a Dorogi Márton Művelődési Központban lakossági fórum került megrendezésre az SZGYF szervezésében. A fórumon a kiváltással érintett önkormányzatok képviselői, az intézmények képviselői és a lakosság képviseltette magát.

Az épülő, támogatott lakhatást biztosító épületek elérték legmagasabb pontjukat, ezért 2021. június 16-án a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltsége bokrétaünnepséget szervezett Sárrétudvariban.

Az ünnepségen beszédet mondott Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, aki a térség országgyűlési képviselője; Kiss Zoltán, a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ megbízott intézményvezetője; a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Kirendeltsége képviseletében dr. Fagyas Zoltán osztályvezető és Kiss Tibor, Sárrétudvari Nagyközség Önkormányzatának polgármestere.

A rendezvényt a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Szerep-Hosszúháti Humán Szolgáltató Otthon ellátottainak műsora színesítette, majd a rendezvény csúcspontjaként felkerült az épület homlokzatára a bokrétakoszorú.

Az épületek elkészültek a használatbavételi engedély (Szolgáltató Központ) és a hatósági bizonyítványok kiadása (TL házak) megtörtént.

A projekt keretében tervezett gépjármű, beszerzésre és leszállításra került.

A támogatott lakhatást biztosító ingatlanok és a Szolgáltató Központ esetében megtörtént a bútorok és a háztartási gépek kiszállítása.