A projekt céljainak eléréséhez az előkészítési szakaszban szükséges a terepszemle alapján az elvégzendő tevékenységek elsődleges felmérése. A felújítási munkálatokhoz kötődően szakemberekkel, szakértőkkel történő kapcsolatfelvétel, szakmai konzultáció.

Előzetes költségbecslés és ütemezés elkészítése. A Megvalósíthatósági Tanulmány elkészítése, mely megalapozza a projekt indokoltságát, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból. Projektelemenként vizsgálja a projekt megvalósulásának és elmaradásának lehetséges hatásait, következményeit. Az együttműködési megállapodás megkötése a támogatott lakhatást működtető szervezettel.

A projekt során történő beszerzések egy része a jogszabályoknak megfelelően a Közbeszerzési Törvény hatálya alá tartozik. A projekt elszámolhatósága, és a támogatás hatékony felhasználásának átláthatósága és a tisztességes verseny miatt indokolt közbeszerzési feladatok ellátására tanácsadó igénybevétele, továbbá a beszerzéseket is a kiválasztott cég fogja lebonyolítani.

A Projektmenedzsmenti feladatok ellátására három – a pályázó alkalmazásában álló (1 fő projektmenedzser, 1 fő pénzügyi vezető, és 1 fő szakmai vezető,) dolgozó kinevezésével kerül sor, heti 5 órában foglalkoztatva.

A kiviteli tervdokumentáció elkészítését követően, megkezdődhet a kivitelezési feladatok ellátására vonatkozó közbeszerzési eljárás összeállítása, mely eredményeként a szerződéskötést és munkaterület átadását követően megkezdődhet a kivitelezés.

Külső szakértő A beszerzésre kerülő szakértői szolgáltató folyamatos koordinációt biztosít az SZGYF központi irányítási szerve, a megyei kirendeltségek és az intézmények háromszintű döntéshozatali rendszerén belül. Biztosítja a gyors és minőségi információáramlást, döntéshozatalt és döntésvégrehajtást. A lokális projektmenedzsment és szakmai munkatársak ezt a kiterjesztett tevékenységet nem tudják kezelni és működtetni, így a sikeres projektvégrehajtás érdekében elengedhetetlen a szolgáltatás megléte.

Jelen pályázat megvalósítása során nincs szükség az Aranyág Otthon rehabilitációs részlegében élő 21 fő ellátott időszakos elhelyezésének biztosítására külső szolgáltató által biztosított helyszínen, mivel az intézmény helyben megoldja az ellátottak időszakos elhelyezését a korszerűsítési munkálatok ideje alatt. 

A projekt nyilvánosságát a teljes projekt időszak alatt biztosítjuk. A kommunikációs tevékenység egyik célja az, hogy a szélesebb nyilvánosság megfelelő tájékoztatást kapjon a projekt céljáról és eredményeiről, valamint arról, hogy a fejlesztés az EU támogatásból valósult meg. Emellett fontos szempont, hogy a fejlesztések megfelelően legyenek dokumentálva.