A Kornis Klára Gyermekotthonban az ellátandó célcsoport részére, otthont nyújtó ellátás keretében a speciális ellátást, illetve a különleges és speciális ellátást egyidejűleg megfelelően és adekvát módon tudja biztosítani az intézmény, ezen kettős szükséglethez igazodó ellátási gondozási feltételek és szolgáltatások megvalósításával. A Kornis Klára Gyermekotthon speciális feladatát az itt elhelyezett kiskorú lányok sérült, speciális nevelési igényű személyiségállapota és az ehhez rendelt pedagógiai munka sajátossága adja.

A gyermekotthon alapfeladata, hogy annak a 12. – kivételes esetben 10. – életévét betöltött gondozott gyermeknek biztosít speciális ellátást vagy különleges és speciális ellátást együttesen, akinek a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság szakvéleménye alapján a gyámhivatal a gyermekotthont jelölte ki gondozási helyéül, illetve a törvényi szabályozottságnak megfelelően legfeljebb 60 napra befogadja a rendőrség általános védelmi intézkedése alapján a fővárosi, vármegyei gyermekvédelmi szakértői bizottság véleménye hiányában is.

A gyermekotthon speciális ellátás keretében a gyermekek állapotához, szükségleteihez, nevelési igényéhez igazodóan nyújt segítséget azon lányok részére, akik:

  • súlyos neurotikus, illetve pszichotikus-,
  • súlyos disszociális tünetet mutatnak,
  • pszichoaktív szerek rendszeres használója,
  • emberkereskedelem feltételezett áldozatává vált, illetve
  • kettős szükséglete miatt különleges szakértelmet igénylő terápiára szorul.

A gyermekotthon feladatkörébe tartozik a kiskorú gyermekről való gondoskodáson túl, szocializációjának, reszocializációjának, habilitációjának, valamint rehabilitációjának elősegítése, amelynek végső célja a társadalomba való vissza-, illetve beilleszkedésének lehetővé tétele.

A pszichiátriai kompetenciájú, valamint az olyan gyermekek esetében, akik súlyos kötődési, illetve az érzelmi élet zavarára utaló tüneteket, depresszív magatartászavar tüneteket mutatnak és jelentős pszichés támogatást, gyógykezelést, esetenként gyógyszeres kezelést igényelnek, szükség van folyamatos szakorvosi esetvezetésre, illetve egészségügyi szemléletű és tájékozottságú személyzet jelenlétére is. Ennek érdekében a gyermekotthoni központ kiváltása során a szakmai team részt vett egy, a változásra felkészítő programon, amely a gyermekvédelmi szakellátásban - személyes gondoskodást nyújtó munkakörökben- dolgozó szakemberek felkészüléséhez nyújtott segítséget.