A projekt eredményeként az intézmény 5 épületében a meglévő fa homlokzati nyílászárókat korszerű hőszigetelt műanyag nyílászárókra cseréljük. Az új nyílászárók külső árnyékolót és szúnyoghálót is kapnak. Sor kerül a radiátorok karbantartására és minimális felújítására, valamint az épület villamos rendszere és vezetékhálózata is részben megújul. Az ellátottak igényeihez igazodva projektarányos, részleges akadálymentesítés valósul meg. Jelenleg az egy főre jutó nm-re jutó előírást az intézmény nem tudja teljesíteni. A belső átalakításoknak köszönhetően ezt a problémát orvosolni tudjuk, így az intézmény megfelel a jogszabályokban előírt személyi és tárgyi feltételeknek egyaránt.

A projekt konkrét részcéljai:

  1. 5 épület (24 fős) energetikai korszerűsítése:
  • nyílászáró csere
  • részleges fűtés korszerűsítés
  • részleges villamos rendszer felújítás
  1. az ellátottak igényeihez igazodó akadálymentesítés
  2. emeleten belső tér átalakítás
  3. eszközbeszerzés
  • Cél a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásban működő Dél-Zselic Integrált Szociális Intézmény Baranya Vármegye székhelyén (Szigetvár, Turbékpuszta 1.) 120 rehabilitációs férőhelyet biztosító 5db jelenleg is működő, meglévő lakóépület átalakítása, korszerűsítése, az ellátási feltételek és egyúttal az ellátottak életminőségének érzékelhető javítása.
  • Cél, hogy a projekt hatására és a fejlesztés eredményeként az 1/2000 (I.7.) SzCsM rendelet szerinti tárgyi-környezeti feltételek biztosíthatók legyenek az 5 db lakóépületben. Épületenként a 20 helyett 22-24 fő van összesen elhelyezve, amely átlagban 3-4 fővel több, mint az a jelenlegi épületkialakítások alapján lehetséges. Ez intézményi szinten összesen 15 férőhelyet, 15 főt érint. Cél ennyivel csökkenteni az érintett lakószobákban a férőhelyeket, egyidejűleg a megfelelő építészeti lehatárolással újakat kialakítani az emeleti szinten.
  • Cél, hogy a beruházással az ellátottak igényeihez, valós szükségleteihez igazodó, projektarányos akadálymentesítés kialakítása megtörténjen.
  • Cél, hogy a beruházás keretében olyan energetikai korszerűsítés is megvalósuljon, amely az ellátotti célcsoport életminőségének javulása mellett az épületek gazdaságos és környezetkímélő működését fogja eredményezni.
  • Cél, hogy ellátási területen működő támogatott lakhatással való együttműködés, vagy annak hiányában a megyében működő támogatott lakhatással való együttműködés során minden fél számára hatékony, a rehabilitációs problémát jól kezelő és arra reflektáló kapcsolat jöjjön létre.
  • Cél, hogy a jövőben a visszaesés-prevenció színterévé váljon az intézmény. Akár a támogatott lakhatásban nem jól funkcionáló ellátottak, vagy éppen a támogatott lakhatási formára várakozó – arra nem kellően felkészített - ellátottak fogadására álljon készen, és végezze el az érintettek hatékony felkészítését.
  • Cél, hogy a támogatott lakhatással való együttműködés keretében szakmai találkozók, workshopok kerüljenek megrendezésre, hatékonyak legyenek, segítsék a fogyatékos személyek irányába meglévő negatív előítéletek csökkentését, leküzdését, a befogadó attitűd kialakítását.

Célcsoport bemutatása:

A projektnek több célcsoportja van. A közvetlen és közvetett célcsoport rétegződése: egyéni, intézményi és társadalmi. Az egyéni szintet alkotják mindazok a fogyatékossággal élő emberek/pszichiátriai betegek, akik rehabilitációs bentlakásos szociális intézményekben élnek, vagy a bekerülési várólistán lévő ellátást igénylők, továbbá a közvetlen családtagjaik. Másrészt – szintén egyéni szinten – a fogyatékossággal élő személyek intézményi ellátását végző szakemberek, személyi segítők, gondnokok.

Az egyéni szinten túl a projekt jelentős, a komplex intézmények szintjén jelentkező célcsoportokra is jelentős hatással lesz. Esetünkben a rehabilitációs ellátási forma megújulási folyamatában érintett intézményrendszer szereplői és fenntartói, továbbá a közfeladatot ellátó szervezetek és szolgáltatók esetében a projekt a fogyatékossággal élő személyeken, családtagjaikon és a szakembereken túl az őket körülvevő, velük közvetlen kapcsolatban álló intézményekre is irányul. Ezen célcsoportba tartoznak különösen és kiemelve a térségben és megyében már működő támogatott lakhatást nyújtó ellátások, a különféle célzott szociális alap-, nappali- és bentlakásos szociális szolgáltatásokat nyújtók, valamint azon társszakmák, társágazatok intézményei, melyek rendszeresen kapcsolódnak a rehabilitációs célú bentlakásos intézményekhez. Ilyen társágazat az egészségügy (annak kapcsolódó alap- és szakellátása), a foglalkoztatás ügy (főként az aktív munkaerő-piaci eszközrendszereken, szolgáltatásokon keresztül).

A harmadik szintet a helyi társadalom képviseli. Közvetlen célként a fogyatékossággal élő személyeket körülvevő, velük mindennapos kapcsolatban álló szűkebb környezet fogalmazható meg. A rehabilitáció folyamatában kulcsfontosságú szerepe van a kiköltöző intézményi lakók új szomszédságának, valamint az adott település (rész) véleményformálóinak. A korábbi rehabilitációk tapasztalata alapján e két célcsoport közvetlen elérése, a rájuk irányuló tevékenységek tervezése és megvalósítása nagyban hozzájárul, vagy épp akadályozhatja a rehabilitáció sikerét.