Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Támogatott fejlesztések

 

A projekt közvetlen és közvetett célcsoportjai

A célterületet jelentő járásokban az állandó népesség száma 1 000 109 fő, ami az ország lakosságának egytizedét jelenti. Közülük 0-17 éves 197 343 fő, azaz minden ötödik lakos gyermekkorú. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kiemelt projekt a Magyarországon élő gyermekek 11%-át célozza meg. 
Az életkori megoszlás szerint a célterületen élő gyermekek nagyjából 15-15%-a tartozik a 0–2 éves illetve a 3–5 éves korosztályba, míg az általános iskoláskorúak aránya 45%, a 14–17 éveseké pedig 25%. Az egymást követő születési kohorszok mérete egyre kisebb, azaz az országos trendnek megfelelően összességében csökkenő gyerekszámú célterületről van szó.

Ezen belül azonban lényeges járási különbségekről beszélhetünk. A leginkább fiatalosnak az északi régió egyes járásai – elsősorban az Encsi, Cigándi, Edelényi, Szikszói, valamint a Kunhegyesi járás – tekinthetők, ahol a gyermekkorúak aránya 23-25%, szemben az országos 18%-os átlaggal. Ezzel szemben a Bátonyterenyei, Kaposvári, Kisteleki, Salgótarjáni és Tiszafüredi járások összességében inkább elöregedőnek tekinthetők; itt a 0-17 évesek aránya az országos átlag alatti, 17%. A célterületet jelentő járások a belső vándorlási folyamatok veszteseinek tekinthetők.

Az országon belüli népmozgást tekintve a kiemelt projekt célterületét érintő járások egyértelműen „küldő” területnek minősül: az elvándorlások száma évek óta jelentősen meghaladja az odavándorlások számát. 2004 és 2013 között évente átlagosan 3 822 fővel több hagyta el a területet, mint ahány fő odaköltözött. A 2011. évi népszámlálás szerint a célterületen mintegy 173 ezer gyermekes család él. A legmagasabb szegénységi kockázatú családtípusok, így a három vagy többgyermekes családok aránya öt százalékkal meghaladja az országos átlagot, míg az egyszülős családok aránya nagyjából megfelel az országos értéknek. A családokra vetített gyermekszám az átlagnál magasabb: míg Magyarország egészét tekintve 100 gyermekes családra átlagosan 98 gyermek jut, addig a célterületet jelentő járásokban ez a szám 114 fő. Az alábbi táblázatban a járások főbb demográfiai adatait foglaltuk össze.

12. táblázat A kedvezményezett járások demográfiai jellemzői, 2013

 

 

Az etnikai összetételt tekintve az érintett járásokban a romák aránya – a  legutóbbi népszámlálás alapján – 7%-kal magasabb, mint az ország egészében. A Magyarországon élő romák jelentős hányada, 32%-a él a célterületet jelentő településeken.

13. táblázat A lakónépesség etnikum szerinti megoszlása (%)

A kiemelt projekt közvetlen célcsoportjába tartoznak mindazok a szakemberek és nem hivatásos segítők, akiknek a tevékenysége arra irányul, hogy segítséget nyújtsanak az ott élő gyermekeknek és családjaiknak problémáik megoldásához. Ide sorolhatók egyrészt az Integrált térségi gyermekprogramokban dolgozók, illetve a járási, települési döntéshozók, másrészt a kiemelt projekt szempontjából releváns ágazati ellátórendszerek – szociális ellátás, családsegítés, gyermekjólét, gyermekvédelem, köznevelés, egészségügy – helyi intézményeiben tevékenykedők csoportjai. Ez utóbbiak között találjuk a járási család- és gyermekjóléti központok és települési család- és gyermekjóléti szolgálatok munkatársait, a köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusokat, a pedagógiai szakszolgálatok szakembereit, az egészségügyben tevékenykedő szakembereket (orvosokat, gyermekorvosokat, védőnőket), a kapcsolódó szakterületeken aktív civil és egyházi szereplőket, informális közösségeket.

A célcsoportok elérése, bevonása a kiemelt elődprojektek korábbi szakaszában sikerrel alkalmazott módszerek – csoportos foglalkozások, játszások, közösségi rendezvények szervezése, munkacsoportok alakítása, szakmai műhelyek, tematikus fórumok rendezése és mindezek működtetése, képzések, tréningek, szakértői tanácsadás biztosítása, érzékenyítés – segítségével lehetséges. 

A kiemelt projektben érintettek körébe tartoznak a program szempontjából releváns szakterületek (szociális ellátás, családsegítés, gyermekjólét, gyermekvédelem, köznevelés, egészségügy, fejlesztéspolitika) megyei, regionális és országos szintjein tevékenykedő szakemberek.