Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Támogatott fejlesztések

 

 

TÁJÉKOZTATÓ

 

 

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló EFOP-1.1.1-15 „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű kiemelt projektről


A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által Európai Uniós forrásokból megvalósított EFOP-1.1.1-15 számú, „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” elnevezésű kiemelt projekt segítséget és támogatást nyújt a megváltozott munkaképességű személyek számára sikeres foglalkozási rehabilitációjuk megvalósítása érdekében. Mindezek eléréséhez foglalkozási rehabilitációs célú komplex munkaerő-piaci programunk keretében, személyre szabott szolgáltatásokkal, felkészült szakemberek támogatásával, támogatott képzésekkel és munkáltatóknak nyújtott támogatásokkal várjuk a programba jelentkező ügyfeleket.

A különböző statisztikai célú felmérések adatai alapján a megváltozott munkaképességű személyek gazdasági aktivitási mutatói továbbra is kedvezőtlenek, a munkaerőpiacon erősen alulreprezentáltak. A kedvezőtlen statisztikai adatok javítása érdekében és a hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedésének elősegítése érdekében célzott munkaerő-piaci beavatkozások szükségesek. A kormányzat célja a foglalkoztatottsági szint 75%-ra történő növelése 2020-ig. A cél eléréséhez szükséges intézkedések közt a megváltozott munkaképességű személyek, mint az egyik leghátrányosabb helyzetű célcsoport, munkaerő-piaci integrációjának elősegítése prioritásként kezelendő. Az ügyfélkör munkaerő-piaci helyzetének javulása az egyéni érvényesülés és élethelyzet javulása mellett további kedvező gazdasági-társadalmi hatással bír, többek közt a szociális/társadalombiztosítási ellátórendszer terheinek csökkentésén keresztül. A munkaerő-piaci integrációt támogatásokkal és szolgáltatásokkal lehet elősegíteni a megváltozott munkaképességű emberek számára. Esetükben az egészségi állapotot, a szociális helyzetet, és a foglalkoztatáshoz szükséges kompetenciák és képzések biztosítását, egymásra épülő és egységes rendszerben kell biztosítani.

A megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének kedvező irányú változását elősegítette az akkreditált foglalkoztatóknak nyújtható költségvetési támogatások rendszerének átalakítása, a rehabilitációs hozzájárulás mértékének megnövelése, a rehabilitációs kártya bevezetése és alkalmazásának széles körben való elterjedése, a TÁMOP-5.3.8-11/A.1 „A leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások támogatása" című konstrukcióban és az Alternatív Munkaerő-piaci Szolgáltatások hálózatában működő szervezetek szolgáltatási tevékenysége, illetve a rehabilitációs hatóságok rehabilitációs célú munkaközvetítési feladatellátása. A megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzete azonban továbbra is szükségessé teszi az aktív munkaerő-piaci eszközök és a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások mentén történő beavatkozások biztosítását a célcsoport nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítése érdekében.

A projekt egyik előzménye az NRSZH által korábban megvalósított, 2015. november 30-án befejeződött TÁMOP-1.1.1-12/1 „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” című kiemelt projekt, amely új szolgáltatásokkal és támogatási formákkal kívánta támogatni a rehabilitációs ellátásban részesülő személyek munkaerőpiacra való be-, illetve visszajutásának elősegítését, valamint a munkahelyek megtartását.

Az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt elsődleges célja a megváltozott munkaképességű személyek nyílt munkaerő-piaci integrációjának és foglalkoztatásának elősegítése és képzettségi szintjének növelése foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások nyújtásával és munkaerő-piaci aktív eszközök alkalmazásával. Továbbá a projekt célja a munkaadók szemléletének formálása a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása érdekében.
 
A foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások eredményeként növekszik a munkavállalók munkaerő-piaci alkalmazkodóképessége és motivációs szintje. A projekt keretében nyújtott, munkaerő-piaci kereslethez igazodó képzések által javul a megváltozott munkaképességű személyek képzettségi szintje. A célcsoport tagjai támogatott foglalkoztatás keretében munkatapasztalatra, munkagyakorlatra tesznek szert, amely foglalkoztathatóságukat és a jövőbeni elhelyezkedési esélyeiket nagymértékben javítja. Az egyénnek nyújtott közvetlen szolgáltatások mellett sor kerül a megmaradt munkaképességnek megfelelő munkahelyek feltárására és a munkaadó foglalkoztatásra való felkészítésére és érzékenyítésére. Összességében, az egyénre szabott szolgáltatások megfelelő szintű kombinációja, mentorálás, képzés, támogatott foglalkoztatás és a munkaadók felkészítése következtében nagymértékben javulhat a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzete.

A program megvalósítására az Emberi Erőforrások Fejlesztése Operatív Program 1.1. intézkedése keretében az Európai Szociális Alap és a nemzeti társfinanszírozás által biztosított forrás használható fel.

Összefoglalva a projekt legfőbb célja a célcsoport tartós munkaerő-piaci integrációja a munkaerő-kereslet (adott területen működő munkaadók munkaerő-igényeinek összessége) és a munkaerő-kínálat (adott lokális munkaerő-piacon megjelenő, projektbe vont vagy vonható munkavállalásban érdekelt megváltozott munkaképességű emberek) összehangolása és közelítése révén, amely az alábbi módokon valósul meg:

- megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztathatóságának, munkaerő-piaci alkalmazkodóképességének javításával, fejlesztésével:

o    személyes felkészítéssel – szolgáltatással,

o    új végzettség megszerzésével – képzéssel,

o    munkatapasztalat szerzés elősegítésével.

o   munkaadók érdeklődésének felkeltésével, szemléletformálásával és a pozitív foglalkoztatási döntés elősegítésével

o    személyes tájékoztatás révén,

o    a támogatás vagy támogatás nélküli foglalkoztatás érdekében.


Országosan 41 – kifejezetten erre a célra kialakított – irodában fogadjuk a programunkban belépni kívánó vagy abban már részt vevő ügyfeleket, ahol naprakész munkaerő-piaci ismeretekkel és szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársaink állnak megváltozott munkaképességű ügyfeleink rendelkezésére, akik biztosítják a munkába álláshoz szükséges személyes támogatást a programba belépő ügyfelek számára.

A program célcsoportjai

A projekt közvetlen célcsoportját azon megváltozott munkaképességű emberek alkotják, akik a 7/2012. (II.14.) NEFMI rendelet alapján elvégzett komplex minősítés szerint B1, B2, C1, C2, D, E kategóriákba tartoznak.

A projekt alanya lehet minden megváltozott munkaképességű személy, aki rendelkezik a megfelelő komplex minősítéssel és a komplex minősítés során megállapításra került, hogy a kérelmező egészségi állapotának mértéke 60 százalékos vagy kisebb mértékű, emellett vállalja az együttműködést mind a rehabilitációs hatósággal, mind az EFOP projektszervezettel, és emellett az ügyfelet az I. fokú Rehabilitációs Hatóság rehabilitációs ellátásban részesülő személyként vagy rehabilitációs szolgáltatást kérőként nyilvántartja.

A programba vonáshoz a megváltozott munkaképességű ügyfél és a megvalósító Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közös döntése szükséges.

Hogyan segíthetjük ügyfeleink munkába állásra történő felkészülését?

A program keretében, széleskörű, egyénre szabott komplex foglalkozási rehabilitációs szolgáltatások és mentori szolgáltatás igénybevételére van lehetőség, amely nagymértékben segítséget nyújt ügyfeleink számára a munka világába történő tartós visszatéréshez szükséges felkészüléshez.

A projektben foglalkoztatott munkatársak és a külső szolgáltatást biztosító szervezetek az ügyfelek programba történő belépésétől, a különböző képzéseken való részvételen, és a tartós elhelyezkedéshez vezető lépcsőfokokon át a projekt legvégéig ügyfeleink rendelkezésére állnak. A programba történő belépés előtt munkatársaink a megváltozott munkaképességű ügyfeleinkkel együttműködve személyre szabott, részletes, együttműködési tervet, úgynevezett rehabilitációs fejlesztési tervet dolgoznak ki. Ez a terv magában foglalja a projekt keretén belül elérhető, az adott személy szükségleteihez, munkaerő-piaci fejlesztési igényeihez igazított lehetőségek, szolgáltatások és támogatások eszközrendszerének tervezett egyéni kombinációját és igénybevételi menetrendjét.

A projekt munkatársainak célja, hogy a hozzájuk forduló ügyfeleknek a lehető legtöbb segítséget és támogatást nyújtsák ahhoz, hogy újra, tartósan visszakerülhessenek a munka világába. Ennek keretében munkatársaink személyes támogatást és segítséget, valamint célhoz kötött foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtanak az ügyfélkör részére, ami az alábbi célok elérésében nyújt segítséget az ügyfélkör számára:

- a személyes igények felmérése, szükségletek feltárása,

- a rehabilitáció céljának meghatározása,

- a foglalkozási rehabilitáció céljának eléréséhez szükséges eszközök, folyamatok meghatározása,

- munkavállalásra való felkészítés,

- képességek, készségek felmérése, adott esetben azok fejlesztése,

- álláskeresés, elhelyezkedés és munkahely megtartás elősegítése.


A szolgáltatási és támogatási programelem-kínálatából olyan segítő tevékenységek, eszközök választhatók ki a résztvevők számára, amelyek a leginkább hozzájárulnak a résztvevő rehabilitációjához, munkaerő-piaci esélyeinek javításához, személyes fejlődéséhez.

Hogyan segíthetjük ügyfeleinket új szaktudás elsajátításához?

Ügyfeleinknek lehetőséget biztosítunk, hogy kiválasszák, mit tanulnának szívesen, amivel elhelyezkedési esélyeik javulhatnak. Amennyiben nem rendelkeznek szakképzettséggel, vagy meglévő képzettségük elavult szakmának számít, esetleg az eddig megszerzett szakképzettségüknek és szakmai tapasztalataiknak megfelelő munkakört egészségi állapotuk miatt már nem tudnak ellátni, ezen esetekben akár egy új képesítés megszerzésére is lehetőséget biztosíthat programunk.

Programunkban 100%-os támogatással elősegítjük a munkaadók munkaerő-piaci igényeinek megfelelő képzéseken történő részvételt, amelyet követően programrésztvevő ügyfelünk akár azonnal munkába tud állni.

A képzés kiválasztásában munkatársaink nyújtanak segítséget, akik pályatanácsadás keretében a személyre szabott képzési irány meghatározásában támogatják a programban résztvevőket. A programunkkal együttműködő képzőintézmények akkreditáltak, így a képzés sikeres elvégzésével a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő szaktudást sajátíthatnak el ügyfeleink.

Támogatás nyújtható a képzésben való részvételhez, új szakképzettség, szakmai ismeret megszerzéséhez, emellett a képzési támogatás keretében megtérítjük a programrésztvevők képzési költségeit, a képzésre történő utazás költségeit, a képzéssel kapcsolatos szakmai alkalmassági vizsgálat költségeit, valamint megélhetést biztosító támogatást nyújtunk a képzés időtartama alatt.

Ugyanakkor képzési támogatásban nem részesülhet az a potenciális célcsoporttag, aki a TÁMOP 1.1.1-12/1, TÁMOP 5.3.8-11/A.1, TÁMOP-5.3.8.A2-13/1 konstrukciók keretében képzésben részesült és a képzést sikeresen elvégezte, kivéve, ha a képzés sikeres befejezésétől számított két év eltelt.

Hogyan segíthetjük ügyfeleink munkához jutását?

Programunk a foglalkoztatás támogatásával lehetővé teszi, hogy ügyfeleink olyan munkakörben helyezkedjenek el, amely egyéni igényeiknek és képességeiknek maximálisan megfelel, így újra visszatérhessenek a munka világába. 

A támogatás időtartama határozott időre szól, amely során a munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó akár 100%-ban is támogathat.
A program támogatási rendszerének részeként a programrésztvevők elhelyezkedéséhez foglalkoztatást elősegítő bér- illetve bérköltség-támogatást nyújtható. Az ennek segítségével szerzett munkatapasztalat, munkagyakorlat nagymértékben növelheti a munkaerő-piacon történő re-integrációt, a tartós foglalkoztatás esélyét. A szolgáltatások igénybevételéhez és a munkába járáshoz utazási költségtérítést biztosítunk.

Fontos, hogy támogatott foglalkoztatásban nem részesülhet az a célcsoporttag, akivel összefüggésben a TÁMOP 1.1.1-12/1, TÁMOP 5.3.8-11/A.1, TÁMOP-5.3.8.A2-13/1 konstrukciók keretében 6 hónapot meghaladó időtartamban bérköltség támogatás került támogatásra.

Emellett lehetőség van önfoglalkoztatóvá válást elősegítő támogatás nyújtására is azon programrésztvevők számára, akik rendelkeznek az önálló vállalkozás indításához szükséges képességekkel és ismeretekkel.


Amiért érdemes a programba jelentkezni

•    A projekt lehetőséget nyújthat a programban résztvevő ügyfelek számára új szakképzettség szerzésére, szakma kitanulására!

•    Segít olyan álláslehetőségek megtalálásában, amely a programban résztvevő ügyfelek jelen élethelyzetének, igényeinek, képességeinek megfelelő!

•    Lehetőséget biztosíthat a programban résztvevő ügyfelek számára támogatott foglalkoztatásban való részvételre!

•    A projekt szolgáltatásai révén a programban résztvevő ügyfelek elsajátíthatják a korszerű és eredményes álláskeresési technikákat, ismereteket!

•    Biztosít egy olyan támogató személyt, akit a programban résztvevő ügyfelek bátran megkereshetnek kérdésekkel, egyéb problémákkal, nehézségekkel kapcsolatosan, aki mindezek megoldásában segítséget nyújt!


A program lehetőséget biztosít arra, hogy már az első alkalommal, a felmerülő utazási költségeket 100%-ban utólagosan megtérítse.

Ennek feltételei:
-    az I. fokú Rehabilitációs Hatóság irányító lappal kezdeményezi az ügyfél projektbe vonását; az utazás előtt, a menetjegy vásárlásával egy időben, az alábbi címre kiállított ÁFA-s számlát kell kérni:

•    SZGYF, EFOP-1.1.1-15

•    1132 Budapest, Visegrádi u. 49.

-    a költség megtérítéséhez vásárolt menetjegyek és a pontosan kiállított számla leadása, vagy postai úton történő megküldése szükséges az EFOP-1.1.1-15 iroda részére.


A szolgáltatói helyszíneink listája megtalálható az SZGYF hivatalos weboldalán, a http://szgyf.gov.hu/ címen.