Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

Támogatott fejlesztések

 

 

A projekt célcsoportjai
 

 

Az EFOP-1.1.1-15 kiemelt projekt közvetlen célcsoportját azon megváltozott munkaképességű emberek alkotják, akik a 7/2012. (II.14.) NEFMI rendelet alapján elvégzett komplex minősítés szerint B1, B2, C1, C2, D, E kategóriákba tartoznak.

 

Kategória Minősítés Egészségi állapot
B1 rehabilitálható, foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható 51-60 %
B2 rehabilitációja nem javasolt, egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt 51-60 %
C1 rehabilitálható, tartós foglalkozási rehabilitációt igényel 31-50 %
C2 rehabilitációja nem javasolt, egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt 31-50 %
D rehabilitációja nem javasolt, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható 1-30 %
E rehabilitációja nem javasolt, egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes 1-30 %

 

A projekt a megyei kormányhivatalok I. fokú Rehabilitációs Hatóságával együttműködő megváltozott munkaképességű személyek ügyfélbázisán kerül megvalósításra. A program közvetett célcsoportjába azok a munkáltatók, mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési vagy más gazdálkodó és civil szervezetek tartoznak, akik a közvetlen célcsoport tagjait alkotó megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását, munkahelyen megvalósuló foglalkozási rehabilitációjának elősegítését vállalják.
A sikeres elhelyezkedés és a tartós foglalkoztatás érdekében a projekt segítséget és támogatást nyújt a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása terén még tapasztalattal nem rendelkező foglalkoztatók számára.

A program alanya lehet az a B1, B2, C1, C2, D, E minősítési kategóriába tartozó megváltozott munkaképességű ügyfél, aki foglalkozási rehabilitációja érdekében együtt kíván működni a projekttel és

 

a)    az I. fokú Rehabilitációs Hatóság nyilvántartásában szerepel, vele együttműködik és
b)    vállalja az EFOP-1.1.1-15 programban a részvételt, erre vonatkozóan írásbeli megállapodást köt, és a továbbiakban a megállapodásban foglaltakat teljesíti.

A programba vonáshoz a megváltozott munkaképességű ügyfél és a megvalósító Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közös döntése szükséges.

Az EFOP-1.1.1-15 megállapodást a programba vont személy lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerint illetékes I. fokú Rehabilitációs Hatóság telephelyeihez legközelebbi vagy legkönnyebben megközelíthető, ügyfél által választott EFOP Iroda köti meg a megváltozott munkaképességű személlyel.
A Program keretében nyújtott támogatással kapcsolatos ügyekben a Program célcsoportjába tartozó személy lakóhelye, tartózkodási helye, vagy ennek hiányában szálláshelye szerint illetékes – EFOP Iroda jár el.

A program által nyújtható szolgáltatások, támogatások vonatkozásában meghatározott korlátozások:

 

  • •    Képzési támogatásban nem részesülhet az a célcsoporttag, aki a TÁMOP 1.1.1-12/1, TÁMOP 5.3.8-11/A.1, TÁMOP-5.3.8.A2-13/1 konstrukciók keretében képzésben részesült és a képzést sikeresen elvégezte, kivéve, ha a képzés sikeres befejezésétől számított két év eltelt.
  • •    Támogatott foglalkoztatásban nem részesülhet az a célcsoporttag, akivel összefüggésben a TÁMOP 1.1.1-12/1, TÁMOP 5.3.8-11/A.1, TÁMOP-5.3.8.A2-13/1 konstrukciók keretében 6 hónapot meghaladó időtartamban bérköltség támogatás került támogatásra.


A program közvetett célcsoportjába azok a munkaadók tartoznak, akik megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását vállalják. Ezen munkaadókat a tartós foglalkoztatás és a sikeres munkahelyi integráció érdekében különböző támogatásokkal segítjük és szolgáltatásokkal készítjük fel az egészségkárosodással élő személyek munkavállalási célú fogadására.